3 + Τρόποι που μπορεί μια σχολή Γαστρονομίας να ανοίξει δρόμους στην καριέρα σου

Έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης και της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών τείνουν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους που κατέχουν κάποιο πτυχίο μαγειρικής ή πιστοποίση που να σχετίζεται με τη γαστρονομία, ειδικά όταν πρόκειται για διοικητικές θέσεις εργασίας. 

Ακούγεται λογικό. Οι άνθρωποι που επενδύουν στην αξιοποίηση και την βελτίωση των ικανοτήτων τους μέσω της εκπαίδευσης, συνήθως επιδεικνύουν μεγαλύτερο επαγγελματισμό στην δουλειά τους, σε σχέση με εκείνους που δεν εστιάζουν στην επιμόρφωση, για την προσωπική τους ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει επίσης ότι η αφοσίωση και η συνέπεια που διέπει τους μαθητές σχολών μαγειρικής τέχνης δείχνει φιλότιμη προσπάθεια, κάτι που προσθέτει ένα ακόμα χρυσό αστέρι στο βιογραφικό τους. 

Mπορεί να είμαστε εν μέσω πανδημίας, αλλά ήδη ο κλάδος της εστίασης έχει μπει σε φάση επανεκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φροντίσουν να αδράξουν την ευκαιρία και να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους συμμετέχοντας σε προγράμματα γαστρονομίας και μαγειρικής τώρα, βάζουν ακόμα πιο στέρεες βάσεις για την μελλοντική τους καριέρα. 

Πέραν όλων των υπολοίπων όμως, οι σπουδές γαστρονομίας μαθαίνουν κάτι πολύ περισσότερο από το πώς να προετοιμάζει κάποιος το φαγητό. Διδάσκουν στον ενδιαφερόμενο το πώς να διαλέξει και να αγοράσει την πρώτη ύλη, πώς να γράφει για το φαγητό, πώς να δοκιμάζει γεύσεις, πώς να παρουσιάσει ένα πιάτο και πώς να πουλάει φαγητό. Αφορά έναν ολόκληρο κόσμο επιστήμης και μαθηματικών. Εκτός από το να μαθαίνει κανείς πώς να κάνει οικονομία χωρίς να αλλοιώνει την ποιότητα, εντρυφεί σε μια τέχνη που του διδάσκει πώς να ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων καθώς και  νέους τρόπους για να  να απολαμβάνουν αυτό που τρώνε. 

Κάπως έτσι, κάποιος μπορεί να μεταμορφωθεί σε μεγάλο chef, ζαχαροπλάστη, ή αρτοποιό! Σε σπουδαίο αρωγό, στην προσπάθεια των ανθρώπων να βελτιώσουν τις ζωές τους μέσω υγιεινών επιλογών και ενός καλύτερου τρόπου ζωής γενικότερα. Είναι τυχαίο που τα εστιατόρια με vegan επιλογές και τα farm-to-table εστιατόρια αποτελούν μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη τάση; Η ανάγκη για αυξημένη  βιωσιμότητα και περιβαλλοντική συνείδηση πρωτοστατούν πλέον στα mission statements των πιο μεγάλων αλυσίδων εστιατορίων παγκοσμίως.  

Με άλλα λόγια, η εκπαίδευση  πάνω στην μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία «οπλίζει» με ικανότητες υψηλής αξίας οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να ξεχωρίσει κάποιος ανάμεσα από άλλους υποψήφιους, που πιθανώς να ανταγωνίζονται μαζί του για την ίδια θέση. Ακόμα και αν δεν είναι  στην αγορά εργασίας, ψάχνοντας την επόμενή του δουλειά σαν μάγειρας, ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός, οι εξειδικευμένες γνώσεις που θα λάβει από μια σχολή γαστρονομίας σίγουρα θα τον κάνουν να διαφέρει κατά πολύ, από τους άλλους συναδέλφους του. 

Τι μπορεί να σου προσφέρει η φοίτηση σε μια σχολή γαστρονομίας;

Πρώτα από όλα έχεις την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών του χώρου που προσφέρουν έναν ωκεανό γνώσεων, καθώς και μοναδικούς συνδυασμούς τεχνικών στο τραπέζι. Ο κάθε ένας ακολουθείται από μια πλειάδα εμπειριών, διακρίσεων και επιτευγμάτων που είναι ικανά να σε εμπνεύσουν και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, επιβεβαιώνοντας το ότι τη ζωή μας την φτιάχνουμε με τις επιλογές μας και με σκληρή δουλειά, μένοντας πάντα πιστοί στο όραμά μας. Μέρος της αποστολής τους είναι να σε βοηθήσουν να καταλάβεις βασικές έννοιες και αρχές διαχείρισης μιας κουζίνας, της προετοιμασίας αλλά και παρουσίασης των μενού, γνώσεις για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού και πολλές άλλες θεμελιώδεις δεξιότητες, χρήσιμες για επαγγελματίες  επιχειρήσεων τροφίμων. 

Πέραν όλων αυτών, διδάσκεσαι πειθαρχία και οργανωτικότητα. Οι καθηγητές και chefs που διδάσκουν στη σχολή CHEF D’ OEUVRE είναι όχι μόνο καταξιωμένοι επαγγελματίες παγκοσμίως, αλλά και μέντορες πρωτοποριακών μοντέλων οργάνωσης και διοίκησης μιας κουζίνας, που σκοπό έχουν να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με ομαδική δουλειά, συνεργατικότητα, ακρίβεια και ξεκάθαρη επικοινωνία. 

Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, το γεγονός ότι δημιουργείς ένα δίκτυο γνωριμιών με σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου πριν ακόμα βγεις στην αγορά εργασίας, είναι από μόνο του ένα τεράστιο πλεονέκτημα που προσμετράται στα προαναφερόμενα. Είτε παρακολουθήσεις δια ζώσης είτε διαδικτυακά, περιστοιχίζεσαι από δημιουργικούς και φιλόδοξους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι το ίδιο όνειρο, κοινούς στόχους και φυσικά το πάθος σου για την γαστρονομία. Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι έχοντας κάνει πρακτική εξάσκηση στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και στα πιο γνωστά εστιατόρια, οπλίζεις τον εαυτό σου με πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία επαγγελματικής κουζίνας ενώ παράλληλα χτίζεις την επαγγελματική σου πορεία.

Στη CHEF D’ OEUVRE έχεις στο πλάι σου μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν σε εσένα και τις ικανότητές σου και είναι έτοιμοι να σε στηρίξουν στο ξεκίνημα της καριέρας σου. 

Το Τμήμα Επαγγελματικής Αποκατάστασης της CHEF D’ OEUVRE ανοίγει, εδώ και 26 χρόνια, το δρόμο για λαμπρή σταδιοδρομία στον κάθε ένα σπουδαστή της προσωπικά. Οι μεγαλύτερες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας επίπεδο εκπαίδευσης και το κύρος της Σχολής απευθύνονται εκεί για να προσλάβουν σωστά καταρτισμένο  προσωπικό και στελέχη επισίτισης.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με την αξία του να σου δίνεται η ευκαιρία να «ανακαλύψεις» τις δυνατότητες του εαυτού σου, να επανεκκινήσεις την καριέρα σου ή να ασχοληθείς με την δουλειά που ήδη έχεις σε ανώτερο επίπεδο, μετατρέποντας τον εαυτό σου σε πολύτιμο και αναπόσπαστο μέλος της ομάδας ενός εργοδότη (εστιάτορα, ξενοδόχου, κτλ.). 

Η αλήθεια είναι ότι φοιτώντας σε μια σχολή γαστρονομίας του βεληνεκούς της CHEF D’ OEUVRE, τότε πιθανότατα να έχεις βλέψεις να λάβεις τον τίτλο του Executive Chef σε κάποιο γνωστό και καταξιωμένο εστιατόριο ή να γίνεις ο ίδιος ιδιοκτήτης και/ή chef του δικού σου εστιατορίου. Στη CHEF D’ OEUVRE δίνονται οι γνώσεις επαγγελματικής κουζίνας και γαστρονομίας που θα σε βοηθήσουν να «απογειώσεις» το όνειρό σου. Αν πραγματικά θέλεις να πετύχεις στο χώρο της εστίασης και του Food & Beverage, τότε χρειάζεσαι την ώθηση που σου δίνουν οι σπουδές καταξιωμένης Σχολής, έτσι ώστε να έχεις το προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό τριγύρω σου Αν βλέπεις μακριά και δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από την επιτυχία και την καταξίωσή σου στο χώρο, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επιλογή της σωστής επαγγελματικής εκπαίδευσης στη CHEF D’OEUVRE

Σπουδές ή εμπειρική εργασία;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα πολλών επίδοξων chef και επαγγελματιών του χώρου. Αν ρωτήσεις τους καλύτερους chef του κόσμου, θα σου πουν ότι το να προσπαθήσεις να μάθεις τη δουλειά πηγαίνοντας να δουλέψεις σε μια επαγγελματική κουζίνα είναι το λιγότερο, επικίνδυνο και αναίτια τολμηρό. Πρώτα από όλα, μια επαγγελματική κουζίνα είναι ένα άκρως «γρήγορο» περιβάλλον που δεν ευνοεί  τη μάθηση, η οποία θέλει το χρόνο της για να μπορέσει ο μαθητής να εμπεδώσει σωστά την πληροφορία που του δίνεται και να την υλοποιήσει. Δουλεύοντας λοιπόν σε μια επαγγελματική κουζίνα (ή αντίστοιχο περιβάλλον), μάλλον βάζεις φρένο στη μάθησή σου επειδή απλά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να μάθεις. Είναι ότι προλάβεις να «πιάσεις» από τα όσο μύρια γίνονται γύρω σου ταυτόχρονα. Δεν είναι και το ευκολότερο να πάρεις γνώσεις, έχοντας κάποιον να σου φωνάζει να κάνεις γρηγορότερα και χωρίς λάθη. Αυτό από μόνο του είναι αποτρεπτικός παράγοντας. 

Η σχολή γαστρονομίας, από την άλλη πλευρά, σου αναπτύσει πολλές απαραίτητες δεξιότητες με το ΣΩΣΤΟ τρόπο. Και εδώ είναι όλη η ουσία.  Αρχικά μαθαίνεις από την εμπειρία των μεντόρων σου και των καθηγητών σου που σε καθοδηγούν και σου δείχνουν τα βήματα, για την απόκτηση των γνώσεων, χωρίς να έχεις την πίεση και το άγχος που συνοδεύει την εργασία σε μια επαγγελματική κουζίνα. 

Στη συνέχεια η Σχολή σου δίνει τη δυνατότητα στο τέλος του α΄ έτους και αφού έχεις πάρει τις βασικές γνώσεις, να αποκτήσεις και την απαραίτητη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, κανονίζοντας να κάνεις την πρακτική σου άσκηση σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών.

Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να κάνεις καριέρα στον χώρο, τότε πρέπει να τα βήματά σου να είναι καλά σχεδιασμένα, καλά ζυγισμένα, και σωστά καθοδηγούμενα, έτσι ώστε να μπορέσεις  να «ανοίξεις τα φτερά σου» και να φέρεις την αλλαγή που έχεις ονειρευτεί σε ένα κλάδο που έχει άφθονο χώρο για πολύπλευρη δημιουργικότητα.

Οι σωστές επιλογές θα καθορίσουν το μέλλον σου

Το «παιχνίδι» θα παιχτεί ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πάρει τις σωστές γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια.

Επιλέγοντας τη Σωστή Σχολή Γαστρονομίας

Φυσικά και δεν είναι δυνατόν όλες οι σχολές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας να είναι ίδιες. Παρόμοιες μπορεί… Οι λεπτομέρειες όμως θα κρίνουν το αποτέλεσμα και το πόσο έτοιμος θα βγεις στην αγορά εργασίας, είτε για να αναζητήσεις δουλειά είτε για να αναλάβεις νέες αρμοδιότητες στην ήδη υπάρχουσα θέση που έχεις στον χώρο της εστίασης με αναβαθμισμένες όλες τις δεξιότητές σου. Οι τεχνικές σχολές και τα επαγγελματικά λύκεια, για παράδειγμα, θα σε προετοιμάσουν για τη δουλειά που απαιτεί μια θέση σε μια κουζίνα με περιορισμένες υποχρεώσεις και απαιτήσεις. Όμως, οι υψηλού επιπέδου και αυστηρώς εξατομικευμένες εμπειρίες που θα σου προσφέρει μια ανεξάρτητη σχολή γαστρονομίας θα είναι σαφώς ανεκτίμητες, ειδικά αν στοχεύεις ψηλά. 

Πώς θα καταλάβεις ποια σχολή σου ταιριάζει; 

Ποια να εμπιστευτείς για τα όνειρά σου; Ποια θα εκτοξεύσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις σου στην στρατόσφαιρα; Ποια θα σε φτάσει στο στόχο σου, έχοντας δώσει όλα τα κατάλληλα εφόδια και τις γνώσεις για να κατακτήσεις τους στόχους σου; Ποια έχει προνοήσει να σου παρέχει τους καλύτερους του χώρου για μέντορές σου; Ποια έχει δημιουργήσει, πάντα με γνώμονα την γρηγορότερη και αρτιότερη εκπαίδευσή σου, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που δεν θα σου στοιχίσει τις οικονομίες μια ζωής για να το πληρώσεις;Ποια έχει εξασφαλίσει τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα στις πιο επιλεγμένες επιχειρήσεις;  Ποια παραμένει κοντά στους αποφοίτους της και τους στηρίζει επαγγελματικά όσα χρόνια και αν περάσουν; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα σε οδηγήσουν στην σωστή πόρτα…

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την χτυπήσεις!

Είτε όνειρό σου είναι να διευθύνεις το δικό σου εστιατόριο, είτε να εργάζεσαι σαν executive chef στον κάδο του Τουρισμού και της επισίτισης, είτε να πρωτοπορείς με ξεχωριστά και συνάμα ποιοτικά φαγητά που θα φτιάχνεις, είναι σημαντικό αρχικά να  επιλέξεις το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για εσένα. Να απευθυνθείς  στη  σχολή που με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό  θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις τι ταιριάζει σε εσένα. Οι σύμβουλοι καριέρας της CHEF D’OEUVRE αντιμετωπίζουν τον κάθε σπουδαστή ως μοναδικό και ξεχωριστό.

Είσαι μοναδικός και ξεχωριστός!

Έτσι πρέπει να είναι και η εκπαίδευσή σου!!!

Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευμένη σχολή Γαστρονομίας που λειτούργησε στην Ελλάδα, η οποία πρωτοστατεί και ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τις συνεχείς διακρίσεις της.

Site Footer