Οδηγός επιτυχίας για να γίνεις ο καλύτερος προσωπικός σεφ

Αποφοιτώντας από μια αξιόλογη σχολή γαστρονομίας, ανοίγονται πολλοί ορίζοντες για επαγγελματική σταδιοδρομία. Μπορείς να ανοίξεις, για παράδειγμα, το δικό σου εστιατόριο, να δουλέψεις σε ένα ξενοδοχείο σαν μάγειρας, ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός, να μαγειρεύεις street food και να είσαι ιδιοκτήτης καντίνας και πολλές άλλες επιλογές. Έχοντας λάβει τα σωστά εφόδια, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να κατακτήσεις όποια κορυφή θέλεις. Μέσα στα επαγγελματικά πλάνα πολλών αποφοίτων σχολών μαγειρικής είναι να ακολουθήσουν μια διαφορετική πεπατημένη και να εργαστούν σαν προσωπικοί chef. 

Τί σημαίνει να είσαι ένας προσωπικός σεφ; 

Κατ’ αρχήν, να ξεχωρίσουμε ότι ο προσωπικός σεφ (personal chef) έχει διαφορετική ιδιότητα από αυτή του ιδιωτικού σεφ (private chef). Ο δεύτερος μαγειρεύει και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα μόνο πελάτη, ικανοποιώντας τις γαστρονομικές του ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι είναι διαθέσιμος 24/7 και πάει όπου πάει ο πελάτης του. Ο προσωπικός σεφ, από την άλλη πλευρά,  συνεργάζεται με πολλούς πελάτες ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προετοιμάζοντας τα γεύματα που εκείνος έχει επιλέξει να μαγειρέψει για τον εκάστοτε πελάτη με βάση τις ανάγκες του. Οπότε, έχει σαφώς περισσότερο έλεγχο σε ότι αφορά το πελατολόγιό του και το πώς θα διαθέσει το χρόνο του. Ο προσωπικός σεφ προετοιμάζει το φαγητό στο σπίτι του πελάτη, κάτι που μπορεί να του πάρει αρκετές ώρες. Για αυτό το λόγο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ένα ωράριο που ξεπερνά τις 10 ώρες ημερησίως. 

Για να γίνεις ένας προσωπικός σεφ, πρέπει να μπορείς να κάνεις άψογη διαχείριση χρόνου, να έχεις επιχειρηματικό μυαλό, ευελιξία και να σε διακατέχει μια δόση δημιουργικότητας. Παράλληλα, οι προσωπικοί σεφ έχουν προσωπικότητες που ξεχωρίζουν. Χαρακτηρίζονται από ευχέρεια λόγου, είναι εκφραστικοί, ευαίσθητοι, ανοιχτόμυαλοι, δεν ακολουθούν τις νόρμες και δε διστάζουν να πρωτοτυπήσουν με φρέσκιες και διαφορετικές ιδέες, ενώ είναι συνήθως άνθρωποι ενθουσιώδεις, φιλόδοξοι, περιπετειώδεις, αισιόδοξοι και εξωστρεφείς. 

Πώς να γίνεις ένα επιτυχημένος προσωπικός σεφ

Ανάμεσα στα πολλά που μπορείς να κάνεις για να ξεχωρίσει μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό χώρο, όπως αυτό του επισιτισμού, κάποια καίρια σημεία που αξίζει να αναφερθούν είναι:

1. Προώθησε τον εαυτό σου – Μετά δικτυώσου

Μην κάνεις τους υποψήφιους πελάτες σου να πρέπει να σε ψάξουν πολύ για να σε βρουν και να ανακαλύψουν τί να περιμένουν από εσένα όταν σε προσλάβουν. Ο μεγαλύτερος όγκος των πελατών σου θα έρθει από online searches (βλέπε Google, Facebook, κτλ.). Επομένως, καλό θα ήταν να έχεις μεριμνήσει να έχεις προωθήσει τον εαυτό σου ή την εταιρεία σου σωστά και να την έχεις κάνει εύκολα προσβάσιμη στο γκρουπ ατόμων που στοχεύεις σαν πελατολόγιο. Χρειάζεσαι, λοιπόν, μια δυναμική ιστοσελίδα και καλό marketing. Ίσως να πρέπει να συμβουλευτείς και επαγγελματίες του χώρου για να σε βοηθήσουν να «στήσεις» την διαδικτυακή παρουσία σου. Μια μικρή επένδυση εκ μέρους σου στο ξεκίνημα της καριέρας σου μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλα κέρδη μακροπρόθεσμα. 

2. Μην υποτιμάς τη δύναμη των προσωπικών συστάσεων

Κάθε άτομο που συναντάς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σου και σε κάθε σου δουλειά σαν προσωπικός σεφ είναι ακόμα ένας άνθρωπος που μπορεί αργότερα να σε συστήσει σε κάποιον άλλο και να μεγαλώσει η επιχείρησή σου. Για αυτό, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς την εικόνα που προβάλλεις προς τα έξω και να μη φοβάσαι να δικτυωθείς. Μια χειραψία στον κόσμο της γαστρονομίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια υπέροχη και επικερδής συνεργασία. ΤΙ γνωρίζεις είναι η βάση σου…ΠΟΙΟΝ γνωρίζεις σου εξασφαλίζει ένα συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο. 

3. Χτίσε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες

Όταν είσαι ένα προσωπικός σεφ, οι γραμμές ανάμεσα στην ιδιότητα του σεφ και αυτή του σερβιτόρου είναι αρκετά λεπτές. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, δημιουργώντας μια εξαίρετη υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών. Η σχέση σου με τους πελάτες σου θα σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τί περιμένουν από εσένα και τί εσύ μπορείς να τους δώσεις από τα ζητούμενά τους. Οι υπηρεσίες σου, λοιπόν, θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρες, έτσι ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, απογοητεύσεις και μπερδέματα. Και μη φοβηθείς να δείξεις την πιο φιλική και χαλαρή πλευρά του εαυτού σου! 

4. Κάνε την έρευνά σου

Μέχρι στιγμής, έχεις «στήσει» την ιστοσελίδα σου και έχεις φτιάξει ένα brand γύρω από το όνομά σου, αλλά αυτό δεν αρκεί. Έχεις λίγο τρέξιμο ακόμα, αφού καλείσαι να ψάξεις την τοπική αγορά για να ανακαλύψεις (1) τι ζήτηση έχει το επάγγελμά σου και (2) ποια ομάδα ανθρώπων θα μπορούσε πιο εύκολα να ζητήσει ένα προσωπικό σεφ. Εργένηδες; Εργαζόμενες μητέρες; Μεγάλες οικογένειες που τρέχουν όλη μέρα λόγω υποχρεώσεων; 

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιο επιχειρησιακό μοντέλο σου ταιριάζει καλύτερα και να ξεκαθαρίσεις το target group που θέλεις να στοχεύσεις. Είναι σοφό να ξεκαθαρίσεις τι ανάγκη υπάρχει για προσωπικούς σεφ στην αγορά που θέλεις να δραστηριοποιηθείς και να επιλέξεις ένα τομέα στον οποίο θέλεις να εξειδικευτείς για να προσελκύσεις το συγκεκριμένο πελατολόγιο που έχεις κατά νου και τους ανθρώπους με τους οποίους ευχαρίστως να συνεργαστείς στο μέλλον. 

5. Αντιμετώπισε την δουλειά σου σαν επιχείρηση

Το να έχεις γνώσεις διοίκησης επιχείρησης είναι ένα ατού για να γίνεις ένας πετυχημένος προσωπικός σεφ. Αυτό σημαίνει να γνωρίζεις σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση της επιχείρησής σου, καθώς και τα βασικά στοιχεία του management εστιατορίων και χώρων επισιτισμού. Εξίσου απαραίτητο είναι να ξέρεις πληροφορίες όπως το υπάρχον φορολογικό καθεστώς της χώρας που είσαι (μπορεί να βρεθείς στο εξωτερικό), τις απαιτούμενες άδειες με βάση την εκάστοτε νομοθεσία, τις διάφορες ασφάλειες ευθύνης, τα πτυχία που είναι αναγνωρισμένα κ.α. 

Η σωστή κοστολόγηση/τιμολόγηση είναι μεγάλο κομμάτι  της επιτυχίας της επιχείρησής σου. Ευτυχώς, έχεις στη διάθεσή σου πληθώρα εφαρμογών και προγραμμάτων που θα σε βοηθήσουν με την κοστολόγηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές της πρώτης ύλης, τον αριθμό των πελατών και άλλα στοιχεία. Τέλος, μην αμελήσεις να προσθέσεις στον προϋπολογισμό σου την αγορά εξοπλισμού και άλλων μαγειρικών σκευών (και την συντήρηση ή αντικατάστασή τους). 

Τι να ξέρεις πριν επιλέξεις να γίνεις προσωπικός σεφ

Πριν φύγεις από μια επαγγελματική κουζίνα για να ακολουθήσεις το δρόμο του προσωπικού σεφ, σκέψου τα εξής:

  • Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός – Αν και το να επαγγέλλεσαι προσωπικός σεφ έχει κάποια λάμψη και αίγλη, αφού μπορεί κάλλιστα να σου δοθεί η ευκαιρία να μαγειρέψεις για διάσημους ανθρώπους και να ταξιδέψεις σε φανταστικά μέρη, η φύση της δουλειάς εμπεριέχει πολύ κούραση και άγχος, όπως ακριβώς και μια επαγγελματική κουζίνα. Μπορεί να είσαι εξαιρετικά ταλαντούχος και να έχεις καταπληκτικές μαγειρικές τεχνικές, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα ένα πιάτο να μη βγει όπως το θέλεις. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να μπορείς να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις και να δείχνεις προσαρμοστικότητα για να λύσεις το θέμα που παρουσιάστηκε. 
  • Χρειάζεσαι δικτύωση – Για να βρεις δουλειά σαν μάγειρας, ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός σε μια επαγγελματική κουζίνα, χρειάζεσαι μια ώθηση από κάπου για να ξεκινήσεις. Όσο ανταγωνιστικό και αν είναι το περιβάλλον μιας επαγγελματικής κουζίνας (και του χώρου του επισιτισμού γενικότερα), άλλο τόσο ανταγωνιστικό είναι και το επάγγελμα του προσωπικού σεφ. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου και το ποια φήμη έχεις χτίσει γύρω από το όνομά σου. Για αυτό το λόγο το να είσαι δικτυωμένος με τους σωστούς ανθρώπους του χώρου θα σε βοηθήσει να κάνεις την μετάβαση από το να μαγειρεύεις σε μια επαγγελματική κουζίνα, στο να γίνεις ένας προσωπικός σεφ, πιο ομαλά και εύκολα. Φυσικά, μέσα στα πλαίσια της δικτύωσης, καλό είναι να συμπεριλαμβάνεις και γνωριμίες/επαφές με προμηθευτές πρώτης ύλης. Αν οι πελάτες σου ξέρουν ότι έχεις πρόσβαση σε φρέσκα υλικά υψηλής ποιότητας, ή ακόμα και πιο εξεζητημένα συστατικά, θα βοηθήσει σίγουρα στο να αποκτήσεις ακόμα καλύτερη φήμη και να γίνεις περιζήτητος. 
  • Ο προσωπικός σεφ «φοράει πολλά καπέλα» – Εκτός από τον chef, είσαι επίσης και ο οικοδεσπότης, ο σερβιτόρος, ο bartender και αυτός που ενδεχομένως να μείνεις τελευταίος μετά από ένα dinner party για να καθαρίσεις τα κρυστάλλινα ποτήρια και να βολέψεις τα πιάτα, ακόμα και μετά από 10-12 ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας. Και σκέψου επίσης ότι, σε αντίθεση με μια επαγγελματική κουζίνα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει να κάνεις τις παρασκευές σου. 
  • Πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του πελάτη πρώτα – Αυτό απαιτεί πολύ προσπάθεια και μαγειρική συνέπεια από πλευράς σου, για να καταφέρεις να εδραιώσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη και να μάθεις τις προτιμήσεις του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν μπορούν όλοι οι σεφ να μπουν σε αυτή τη διαδικασία εύκολα.  
  • Πρέπει να είσαι πάντα «ετοιμοπόλεμος» – Σαν προσωπικός σεφ,θα καλεστείς αρκετές φορές να είσαι διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή, για ένα δείπνο της τελευταίας στιγμής και άλλες απαιτήσεις του πελάτη που μπορεί να μη σου δίνουν το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο να κάνεις τις απαραίτητες προετοιμασίες.  Για αυτό, θα πρέπει να μπορείς να λειτουργείς με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα κάτω από πίεση, να είσαι ευέλικτος και να μη χάνεις το στόχο σου, ο οποίος είναι τόσο να δημιουργήσεις γευστικά πιάτα για να ευχαριστήσεις τους πελάτες σου, όσο και να τους προσφέρεις μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που θα τους εντυπωσιάσει. 
  • Είναι σημαντικό να είσαι μπροστά από τις εξελίξεις στο χώρο – Αυτό σημαίνει να ενημερώνεσαι συνεχώς για ότι αφορά το φαγητό και να ψάχνεις πληροφορίες από food blogs μέχρι φίλους sommeliers και mixologists, σχετικά με νέες τεχνικές και άλλα.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, ο δρόμος του προσωπικού σεφ μπορεί να σε ανταμείψει, τόσο σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης όσο και οικονομικών αποδοχών.  Αν σε δελεάζει η ιδέα του να είσαι αφεντικό του εαυτού σου και θέλεις να αποκτήσεις τα εφόδια που θα σε φέρουν κοντά στην επίτευξη των στόχων σου, τότε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να συζητήσουμε για τις σπουδές, την μετεκπαίδευση και τις επιλογές σου! 

Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευμένη σχολή Γαστρονομίας που λειτούργησε στην Ελλάδα, η οποία πρωτοστατεί και ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τις συνεχείς διακρίσεις της.

Site Footer