Πρέπει να πας σε σχολή γαστρονομίας ή όχι; Οδηγός για ναυτιλομένους…

Έχεις ήδη ξεκινήσει την καριέρα σου στη γαστρονομία ή τον χώρο του επισιτισμού χωρίς κάποια σχετική εκπαίδευση και αναρωτιέσαι αν η φοίτηση σε κάποια σχολή γαστρονομίας θα έπρεπε να είναι στα προσεχώς σου; Ή μήπως είσαι σε ένα μεταβατικό στάδιο στη ζωή σου, όπου αποφάσισες να ακολουθήσεις το πάθος στου για τη μαγειρική, την ζαχαροπλαστική ή την αρτοποιία θέλοντας να γυρίσεις σελίδα στην επαγγελματική σου πορεία και κοιτάς τις επιλογές σου; Ίσως ακόμα να βρίσκεις ευχαρίστηση και μέλλον στη ιδέα του να ανοίξεις ένα δικό σου εστιατόριο. Μπορεί να ήρθε η στιγμή που νιώθεις ότι πρέπει να εξελιχθείς στο επάγγελμα του μάγειρα, ζαχαροπλάστη ή αρτοποιού. Για τον οποιοδήποτε λόγο και αν σκέφτεσαι ένα μέλλον στο χώρο της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής ή της αρτοποιίας, ένα πτυχίο γαστρονομίας είναι σίγουρα εφόδιο που αξίζει να αποκτήσεις. Ή τουλάχιστον, να το σκεφτείς σοβαρά.

Όμως, πόση ώθηση θα δώσει στην καριέρα σου, πραγματικά, ένα πτυχίο γαστρονομίας; Έχει νόημα για αυτό που έχεις επιλέξει να είναι το επάγγελμά σου, να φοιτήσεις σε μια σχολή γαστρονομίας; Αυτός ο οδηγός έχει σκοπό να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν πολλούς λάτρεις του φαγητού και της γαστρονομίας με επαγγελματικές βλέψεις. Σίγουρα είσαι στο μεταίχμιο μιας πολύ σοβαρής απόφασης για το μέλλον σου και για αυτό θα σε βοηθήσουμε να πάρεις όσο το δυνατόν πιο άρτιες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Θα μιλήσουμε για παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, όπως τα προσωπικά κίνητρα και πολλά άλλα.

1. Κατανοώντας τα κίνητρά σου

Τί σε ωθεί στο να εγγραφείς σε μια σχολή γαστρονομίας; Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πλήρη διαύγεια σε ότι αφορά του τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και γιατί. Για παράδειγμα, δες λίγο κάποιες ερωτήσεις που θα σε βάλουν σε σκέψεις. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση.  Απλά ιεραρχώντας τους παρακάτω παράγοντες με σειρά προτεραιότητας, θα σου δωθεί μια πρώτη εικόνα του τί είναι σημαντικό για εσένα αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Θέλεις να:

 • Ασχοληθείς με κάτι για το οποίο παθιάζεσαι;
 • Εργαστείς σε ένα «γρήγορο» περιβάλλον με έντονη ενέργεια;
 • Κάνεις μια δουλειά που θα κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων;
 • Εργαστείς πάνω σε ένα αντικείμενο που σου παρέχει ευελιξία και ποικιλία;
 • Ασχοληθείς με κάτι που εκφράζει τις δημιουργικές σου τάσεις; 
 • Ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;
 • Αυξήσεις τις πιθανότητες μιας προαγωγής (αν είσαι ήδη στον χώρο);
 • Προκαλέσεις τον εαυτό σου με πνευματικές προκλήσεις;
 • Εχεις ένα υψηλό εισόδημα;

Ζήτησε τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού μας για να σε καθοδηγήσει προς την καλύτερη κατεύθυνση, με βάση τα θέλω, τους στόχους και τις προσδοκίες σου. Είμαστε εδώ για εσένα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της φοίτησής σου αλλά και της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας. 

2. Δημιουργώντας το κατάλληλο ακαδημαϊκό πλάνο

Θέλεις να αποκτήσεις πτυχίο στη μαγειρική τέχνη ή κρατικό δίπλωμα στις γαστρονομικές τέχνες; Να παρακολουθήσεις τα μαθήματα διαδικτυακά ή δια ζώσης; Επιθυμείς να σπουδάζεις και παράλληλα να εργάζεσαι στην τωρινή σου εργασία; Θα χρειαστεί μήπως να αλλάξεις το πρόγραμμα στην τωρινή σου δουλειά για να σπουδάσεις; Έχεις οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να λάβεις υπόψη σου; Αν ναι, πώς θα κρατήσεις τις ισορροπίες; Μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών; 

Άλλα ερωτήματα που πρέπει να σκεφτείς αφορούν στην επιλογή της σωστής σχολής γαστρονομίας, όπως:

 • Είναι η σχολή αναγνωρισμένη στο χώρο της;
 • Ποιοι διδάσκουν στη σχολή; Τί εμπειρίες εργασιακές έχουν και τι πιστοποιήσεις;
 • Έχεις δει το πρόγραμμα σπουδών; Εμπεριέχει πράγματα που θέλεις να μάθεις; 
 • Πόση ευελιξία προφέρει η σχολή (π.χ. 100% προγράμματα εξ’ αποστάσεως);  
 • Παρέχει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης/μαθητείας σε επαγγελματική κουζίνα πριν την αποφοίτηση; Αν ναι, πόσο αξιόλογες είναι οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για εστιατόριο, ξενοδοχείο, φούρνο ή τουριστικό θέρετρο;
 • Ποιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σου δίνει κατά τη διάρκεια ή στο τέλος των σπουδών σου;
 • Ποιές προϋποθέσεις υπάρχουν έτσι ώστε να γίνει αποδεκτός και να μπορείς να φοιτήσεις στη σχολή; 

Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις εκ των προτέρων πόσες ώρες μπορείς να διαθέσεις για το διάβασμά σου και τις λοιπές εκπαιδευτικές υποχρεώσεις σου.  

3. Αποφεύγοντας λάθη

Επιστρέφοντας στα θρανία είναι μια σημαντική απόφαση που δεν θα έπρεπε να παίρνεται αψήφιστα. Για αυτό, πάρε το χρόνο σου, κάνε την έρευνά σου (τόσο την εσωτερική, προς τον εαυτό σου και τα θέλω σου όσο και σε ό,τι αφορά στα πρακτικά κομμάτια των όσων θέλεις να κάνεις) και μετά αποφάσισε. Και για να σε βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τα πέντε πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν σκέφτονται αλλαγή στην καριέρα /επαγγελματική σταδιοδρομίας τους, είναι τα εξής:

 • Επιλέγουν να φύγουν όσο πιο μακριά γίνεται από την τωρινή τους δουλειά επειδή τους την «έσπασε». 
 • Δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο πριν κάνουν την μετάβαση.
 • Δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή και το χρόνο για να ανακαλύψουν ποιο συγκεκριμένο επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν. 
 • Εχουν ελλειπείς γνώσεις του αντικειμένου σε επαγγελματικό επίπεδο
 • Δεν κάνουν έρευνα για τις λεπτομέρειες που αφορούν την καινούρια επαγγελματική σταδιοδρομία που έχουν κατά νου. Απλά πάνε στα τυφλά και ό,τι γίνει. 
 • Εγκαταλείπουν γρήγορα τις προσπάθειες για να αλλάξουν τα εργασιακά δρώμενά τους, επειδή τους λείπει το όραμα, η διαύγεια και η πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν. 

Πως η φοίτηση σε μια σχολή γαστρονομίας μπορεί να δώσει ώθηση στην καριέρα σου

Πέραν από τις πολύτιμες γνώσεις και τις εμπειρίες που θα λάβεις αποφοιτώντας από μια σχολή γαστρονομίας του βεληνεκούς της CHEF D’OEUVE, της οποίας το κύρος ξεπερνά τα ελλαδικά σύνορα, η απόκτηση πτυχίου γαστρονομίας θα σου δώσει «φτερά» σε πολλαπλά επίπεδα. Ίσως από τα πιο σημαντικά οφέλη της φοίτησής σου σε μια σχολή γαστρονομίας είναι η δυνατότητα της δικτύωσης με ανθρώπους-κλειδιά του χώρου, συμπεριλαμβανομένων και σεφ παγκοσμίου φήμης, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν καθ’ όλη την πορεία της καριέρας σου να εξελιχθείς και να πετύχεις. Πέραν τούτου, η σχολή  διαθέτει ένα επανδρωμένο από ειδικούς Τμήμα που ασχολείται με την επαγγελματική σταδιοδρομία των σπουδαστών/αποφοίτων της, φροντίζοντας να τους εξασφαλίσει εργασία σε μεγάλα εστιατόρια, ξενοδοχεία, και λοιπούς χώρους επισιτισμού, σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις επιθυμίες τους. 

Όπως και να το κάνουμε, όσο καλός και αξιόλογος και να είσαι στη δουλειά σου, δίχως την κατάλληλη δικτύωση θα είναι δύσκολο να ανακαλύψεις ευκαιρίες για επαγγελματική άνοδο και να βρεις μια θέση που θα σε γεμίζει με ευχαρίστηση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης βιογραφικών, οι hiring managers του χώρου μας, πάντα αναζητούν συστάσεις από τη σχολή ή γνωστούς τους chefs για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τον υποψήφιο που διεκδικεί μια θέση στην επιχείρηση. 

Για να συνοψίσουμε, η δικτύωση είναι άκρως σημαντική επειδή:

 • Σε βοηθάει να ενημερώνεσαι για happenings μέσα στο χώρο της γαστρονομίας, όπως επίσης και για άλλα σημαντικά γεγονότα στην περιοχή σου (π.χ. άνοιγμα ενός νέου εστιατορίου, συμμετοχή σε εκθέσεις , διαγωνισμούς γαστρονομίας ). 
 • Είσαι μπροστά από τις νέες τάσεις, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να εξελίξεις την καριέρα σου (π.χ. με νέες τεχνικές, σεμινάρια ) και να βελτιώσεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες.
 • Χτίζεις το βιογραφικό σου μέσα από συνεργασίες με καταξιωμένους chefs, οι οποίοι μπορούν να σε συμβουλέψουν, να σε συστήσουν με βάση τις ικανότητες και την αξιοσύνη σου, έχοντας προσωπική εμπειρία και των δυο μέσα σε μια επαγγελματική κουζίνα ή και να σε πάρουν μαζί τους, ως επαγγελματία, στην ομάδα της κουζίνας που εργάζονται οι ίδιοι.

Και μη ξεχνάς, ότι η φοίτησή σου σε μια σχολή γαστρονομίας σου δίνει πολλά περισσότερα από τη δυνατότητα και την ικανότητα να μαγειρεύεις και να «στήνεις» νόστιμα και απολαυστικά πιάτα. Δημιουργεί υγιείς βάσεις πάνω στις οποίες μπορείς να χτίσεις ένα λαμπρό μέλλον σαν σεφ, μάγειρας, ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός, ακόμα και εστιάτορας ή επιχειρηματίας στο χώρο του επισιτισμού. Σε μετατρέπει σε ένα γκουρού της κουζίνας ενώ παράλληλα διδάσκεσαι από διαχείριση κουζίνας και ασφάλεια/υγιεινή τροφίμων μέχρι  λογιστικά υπηρεσιών εστίασης, έτσι ώστε να έχεις μια σφαιρική γνώση γύρω από θέματα που αφορούν τη μαγειρική και τη γαστρονομία σε ευρύτερο επίπεδο. Σε ωθεί να βρεις τις ιδανικές ισορροπίες μεταξύ της απόλυτης οργάνωσης και της δημιουργικότητας και πώς να βάζεις κομμάτι του εαυτού σου μέσα στη μαγειρική, αφήνοντας πρωτότυπες ιδέες να γεννηθούν και να μεγαλουργήσουν.

 Μπορείς να διαβάσεις τους 3 τρόπους που μπορεί μια σχολή γαστρονομίας να ανοίξει δρόμους στην καριέρα σου ΕΔΩ.

Το πιο υπέροχο και πετυχημένο αύριο ξεκινάει τώρα

Στην CHEF D’ OEUVE, θα συναντήσεις φιλικούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και της γαστρονομίας, έτοιμους να μοιραστούν μαζί σου τις πολύτιμες γνώσεις τους και να σε βοηθήσουν όχι μόνο να μάθεις αλλά και να εξελιχθείς (και να πετύχεις) σαν μάγειρας, ζαχαροπλάστης, F& B manager, αρτοποιός ή ιδιοκτήτης εστιατορίου. Αν το όνειρό σου είναι να φορέσεις το σκούφο του σεφ και να δουλέψεις στο πλάι σε διεθνούς φήμης chefs ή να διευθύνεις το δικό σου εστιατόριο, τότε η φοίτηση στη σχολή γαστρονομίας CHEF D’OEUVE είναι μονόδρομος. 

Αν ακόμα νιώθεις αναποφάσιστος ως προς το ποιόν δρόμο να διαλέξεις, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Οι επαγγελματικοί σύμβουλοι της σχολής θα χαρούν να σε βοηθήσουν να πάρεις την καλύτερη απόφαση για το μέλλον σου, δίνοντάς σου ρεαλιστικές πληροφορίες αλλά και τις δυνατότητες που θα σου δωθούν, για να κατακτήσεις μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. 

Παράλληλα, οι φοιτητές μας γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι μεγάλων επαγγελματικών κουζινών μέσω των προγραμμάτων μαθητείας/πρακτικής άσκησης της CHEF D’OEUVE, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία και δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο που θα αποτελέσει τη βάση μιας μακράς και πετυχημένης καριέρας στο χώρο της γαστρονομίας και της μαγειρικής, αν συνδυαστεί με υπεύθυνη δουλειά και μεράκι. 

Αποφοιτώντας από τη σχολή, θα έχεις ήδη ένα portfolio επαφών που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες στην όποια πορεία επιλέξεις να ακολουθήσεις στο χώρο της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής ή της αρτοποιίας. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε να βελτιώσεις ή να εξελίξεις τα ταλέντα σου στη γαστρονομία και να μετατρέψουμε το πάθος σου για τη μαγειρική σε μια μοναδική εμπειρία, τηλεφώνησέ μας ή στείλε μας email σήμερα κιόλας!  

Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευμένη σχολή Γαστρονομίας που λειτούργησε στην Ελλάδα, η οποία πρωτοστατεί και ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τις συνεχείς διακρίσεις της.

Site Footer