Θέτοντας γαστρονομικούς στόχους για να κατακτήσεις τα όνειρά σου

Είτε πρόσφατα αποφοίτησες από ένα από τα προγράμματα της σχολής μας, είτε τώρα ξεκινάς την εκπαίδευσή σου πάνω στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική ή την αρτοποιία,  πάρε το χρόνο σου για να σκεφτείς τους γαστρονομικούς στόχους σου και ποιο μονοπάτι θέλεις να ακολουθήσεις στο χώρο.  

Θέτοντας γαστρονομικούς στόχους σε βοηθάει να παραμείνεις αφοσιωμένος κατά τη διάρκεια των σπουδών σου ή στην αναζήτηση της πρώτης σου πρόσληψης σαν μάγειρας, ζαχαροπλάστης ή αρτοποιός στο χώρο του επισιτισμού και της φιλοξενίας. Μην παίρνοντας τα μάτια σου από το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμείς για το μέλλον σου, θα σε οδηγήσει σε μια πολλά υποσχόμενη επαγγελματική πορεία. Εμείς, είμαστε εδώ,με την πολύχρονη εμπειρία μας, για να σε βοηθήσουμε να βρεις το δρόμο που σου ταιριάζει και να σου δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη καριέρα. 

Ξεκινάμε με κάποιες απλές ερωτήσεις:

  • Τι σου αρέσει να μαγειρεύεις; 
  • Πόσο ψηλά στην ιεραρχία μιας επαγγελματικής κουζίνας θέλεις να φτάσεις;
  • Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα όταν εξυπηρετείς τους πελάτες σου;

Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τώρα το πώς μπορείς να θέσεις στόχους και να μείνεις πιστός σε αυτούς μέχρι να τους κατακτήσεις. 

Αναλογίσου τις αξίες σου

Είναι σημαντικό να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τις προσωπικές σου αξίες και τα πιστεύω σου ενόσω βελτιώνεις ή μαθαίνεις δεξιότητες τόσο μέσα στην τάξη όσο και πίσω από τον πάγκο. Οι σπουδαστές μας αποφοιτούν με ένα μεγάλο εύρος μαγειρικών δεξιοτήτων που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στον χώρο του επισιτισμού, από εστιατόρια και ξενοδοχεία μέχρι συνεδριακά κέντρα. Κάποιοι ακόμα επιλέγουν να γίνουν personal ή private chefs. 

Ο καθένας έχει και διαφορετικό στόχο. Κάποιοι θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στο χώρο της γαστρονομίας με προοδευτικές ιδέες, άλλοι να αποκτήσουν το δικό τους εστιατόριο και είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις και το τρελό ωράριο της δουλειάς, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν απλά ένα σταθερό εισόδημα με μια πενθήμερη, οχτάωρη δουλειά που τους δίνει την ελευθερία να απολαμβάνουν στιγμές με την οικογένεια ή για προσωπική ευχαρίστηση. 

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος μονοπάτι. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι να ανακαλύψεις το κάλεσμά σου – ποια καριέρα σε γεμίζει με ικανοποίηση μετά την αποφοίτησή σου από τη σχολή γαστρονομίας. Ίσως ακόμα και να αποφασίσεις να ταξιδέψεις ανά τον κόσμο ή να επιδιώξεις να εκπαιδευτείς ακόμα καλύτερα σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Δεν υπάρχει «ταβάνι» στις επιλογές, δεδομένου του ότι οι βλέψεις σου και οι γαστρονομικοί σου στόχοι μπορεί να αλλάξουν ή να εξελιχθούν μέσα στο χρόνο, όσο εσύ θα «χτίζεις» πάνω στη βάση γνώσεων και θα αποκτάς νέες εμπειρίες. Να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή – ότι και να γίνει, να θυμάσαι ότι έχεις ισχυρά εφόδια (τις γνώσεις που έλαβες από τη σχολή) για να υποστηρίζεις τις αποφάσεις σου σε αυτό το ταξίδι. 

Να είσαι συγκεκριμένος

«Θέλω να δουλέψω σε ένα 5άστερο εστιατόριο» δεν είναι γαστρονομικός στόχος, αλλά το ξεκίνημα της κατάκτησης ενός στόχου. Τί είδους εστιατόριο θέλεις να είναι και πού; Να είσαι πάντα συγκεκριμένος στα θέλω σου…το είδος της κουζίνας, την τοποθεσία, το πόσο χρόνο υπολογίζεις ότι θα χρειαστείς για να κατακτήσεις το στόχο σου, και πότε είναι καιρός να θέσεις τον επόμενο στόχο!

Σιγουρέψου ότι οι στόχοι σου είναι ρεαλιστικοί για να μην απογοητευτείς και τα παρατήσεις νωρίς. Είναι πολύ καλό να βάζεις ψηλά τη μπάρα σε ότι αφορά στην καριέρα σου και την εξέλιξή της, αλλά περιορισμοί όπως τα οικονομικά που σχετίζονται με την επίτευξη του στόχου σου, η ικανότητά σου να αλλάξεις τόπο κατοικίας, ή οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να σταθούν εμπόδια όταν προγραμματίζεις το μέλλον σου. 

Σπάσε τα όρια της κουζίνας με εμπειρίες ζωής πέραν από την κουζίνα 

Όταν δουλεύεις πάνω στο να χτίζεις τις βάσεις για μια επιτυχημένη καριέρα και πληθαίνεις τις μαγειρικές σου γνώσεις, καλό θα ήταν να μην περιορίσεις τον εαυτό σου μόνο στην κουζίνα, ειδικά αν φιλοδοξείς να γίνεις ένας executive chef κάποια μέρα. Οι μαγειρικές σου ικανότητες φυσικά και μετράνε. Αλλά, θα ήταν φρόνιμο να παρακολουθήσεις και ένα πρόγραμμα σπουδών διοίκησης επιχειρήσεων ή ξενοδοχειακών επαγγελμάτων, για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και κυρίως να ανακαλύψεις αν έχεις τα προσόντα για να γίνεις ιδιοκτήτης εστιατορίου. Μπορεί ένας καινούριος στόχος να ανατέλλει αν έχεις τη στόφα του επιχειρηματία! Αν δεν εξερευνήσεις αυτή την επιλογή, όμως, μέσω της εκπαίδευσης, δεν θα γνωρίζεις αν όντως το κάλεσμά σου είναι σε αυτό το συγκεκριμένο κλάδο του χώρου. 

Επίσης, πειραματίσου με άλλα στυλ κουζίνας. Δοκίμασε κάτι ιδιαίτερο, ίσως και από άλλη κουλτούρα. Δοκιμάζοντας την ικανότητά σου να προσαρμόζεις το μαγειρικό σου στυλ σε κάτι νέο θα εμπλουτίσει τη ζωή σου και ίσως αποκαλύψει και μια δεξιότητα που δεν ήξερες ότι έχεις αν δεν είχες δοκιμάσει. Όλα αυτά, θα σε κάνουν πιο ευέλικτο μάγειρα, ζαχαροπλάστη ή αρτοποιό, κάτι που θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στη συνέχεια. 

Συνέχισε να σπρώχνεις τον εαυτό σου έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου

Είναι αποδεδειγμένο ότι δίνοντας κίνητρα εμπνέουμε τη δράση και την ανάπτυξη/εξέλιξη. Πολλές φορές, ο στόχος δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος παρακινητής για να γίνουμε καλύτεροι. Είναι περισσότερο η δουλειά και ο μόχθος που βάζουμε για την κατάκτηση ενός στόχου που μας οδηγεί στην επιτυχία. Πώς αυτό συνδέεται με το να θέτεις τους γαστρονομικούς σου στόχους; Οι υψηλοί και μεγαλόπνοοι στόχοι δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν (π.χ. να εργαστείς τελικά σε ένα 5-άστερο εστιατόριο). Παρ ’όλα αυτά, προσπάθησε να βρεις τρόπους να τελειοποιήσεις την τέχνη σου κατακτώντας μικρότερους στόχους. Για παράδειγμα, βρίσκοντας τρόπους να εξοικονομήσεις χρόνο από το τεμάχισμα ή τις κοπές που πρέπει να κάνεις κάθε φορά ή να γίνεις άριστος στην παρασκευή ενός πιάτου που θεωρούσες πολύπλοκο. 

Προκαλώντας τον εαυτό σου με καθημερινές εργασίες πραγμάτων που δεν έχεις ακόμα τελειοποιήσει θα σου δώσει  ένα κίνητρο – κάτι να κυνηγήσεις, ακόμα και αν αυτό που κυνηγάς είναι κάτι τόσο απλό όσο το να βελτιώσεις μια δεξιότητα που μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο και ενέργεια. Η καθημερινή σου ενασχόληση με την τελειοποίηση μιας δεξιότητας, θα σου δώσει μεγαλύτερες ανταμοιβές και θα σε ωθήσει να αναπτύξεις τα ταλέντα σου σαν εκκολαπτόμενος γαστρονομικός καλλιτέχνης, φέρνοντάς σε παράλληλα πιο κοντά στην επίτευξη του μεγαλόπνοου στόχου σου! 

Τί πρέπει να ξέρεις για να εκπληρώσεις τα όνειρα σου

Μας δίνει τεράστια ικανοποίηση να βλέπουμε τους σπουδαστές μας να πιέζουν τον εαυτό τους να ξεπεράσουν τα όρια τους και να επεκταθούν/βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.  Ξέρουμε όμως ότι, το να κατακτάς κάποιο στόχο σου έχει δύο όψεις, με συνυφασμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε παροτρύνουμε, λοιπόν, να είσαι ρεαλιστής σε ό,τι αφορά το πώς θα είσαι όταν ο στόχος σου επιτευχθεί και προσληφθείς στην «ιδανική/ονειρική» θέση εργασίας. 

  • Άγχος – Κατά πάσα πιθανότητα, θα πιεστείς πολύ περισσότερο από ότι πίστευες αρχικά και αυτό είναι φυσιολογικό. Οπότε, προετοιμάσου για αυτό. Για να φτάσεις στο σημείο που είσαι τώρα, έχεις εργαστεί πολύ σκληρά. Κατακτώντας το στόχο σου, όμως, είναι μόνο η αρχή της σκληρής δουλειάς και όχι το τέλος της. 
  • Τύχη – Μην ακούς ανθρώπους που λένε ότι ο παράγοντας τύχη βοήθησε σημαντικά κάποιους να βρεθούν στην ιδανική δουλειά. Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα στον χώρο μας δεν γίνεται τυχαία. Η τύχη είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της ευκαιρίας και της ετοιμότητας – το πόσο έτοιμος είσαι να αρπάξεις μια ευκαιρία όταν τη δεις. Και αν σου έρθουν τα πράγματα βολικά και καλά, θυμήσου ότι δούλεψες σκληρά για αυτό που σου ήρθε. Επένδυσες στη σωστή εκπαίδευσή σου και μετά εργάστηκες με όλο σου το είναι για να ανέβεις τα σκαλοπάτια της εργασιακής σκάλας και να φτάσεις εδώ που είσαι. Αξίζει να το γιορτάσεις!
  • Συγχρονισμός – Μην απολογείσαι για την επιτυχία σου. Αν έβαλες κόπο και μόχθο για να εμπλουτίσεις την εκπαίδευσή σου φοιτώντας σε μια καλή σχολή γαστρονομίας και μετά κοπίασες να κρατήσεις αυτή την καταπληκτική δουλειά, τότε μπορείς απλά να το απολαύσεις και να χαρείς για το κατόρθωμά σου. Την ίδια στιγμή, όμως, μην αποθαρρυνθείς αν η μεγάλη ευκαιρία που περιμένεις δεν έρχεται τόσο γρήγορα όσο θα ήθελες. Έχεις τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να είσαι επιτυχημένος. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή – κάτι που έρχεται με όλο το «πακέτο». 
  • Να παραπονιέσαι – Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις παράπονα για αυτή την καταπληκτική, κατά τα άλλα, δουλειά που βρήκες, μερικές φορές. Είναι μάλλον η πιο σκληρή δουλειά που έχεις κάνει ποτέ και σίγουρα είσαι ενθουσιασμένος που δουλεύεις στην κουζίνα των ονείρων σου. Αυτό, όμως δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν μέρες που θα αναρωτιέσαι γιατί δούλεψες τόσο σκληρά για να πάρεις αυτή τη δουλειά εξαρχής. Οι φίλοι σου και η οικογένειά σου μπορεί να μη συμμερίζονται το πάθος σου ή την επιλογή σου. Είναι το δικό σου όνειρο, όμως, και εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τί θέλεις από τη ζωή σου. Ναι, είναι σκληρή η δουλειά που επέλεξες και πολλές μέρες η κούραση σε καταβάλλει. Δεν πειράζει, λοιπόν, αν γκρινιάξεις λιγάκι για αυτό!
  • Ευτυχία – Παρ’ όλες τις δύσκολες, γεμάτες στρες μέρες που θα ζήσεις, παρ’ όλες τις αρνητικές κριτικές που μπορεί να λάβεις, παρ’ όλη την κούραση και το ξενύχτι που απαιτούσε η εκπαίδευσή σου και παρ΄ όλη τη σκληρή δουλειά που μπορεί να σε καταβάλλει κάποιες φορές, θα συνειδητοποιήσεις ότι όταν κατακτάς ένα στόχο σου και εκπληρώνεις ένα όνειρό σου, νιώθεις την απόλυτη ευτυχία. Τότε, όλα ξεχνιούνται και μένει η γλυκιά γεύση της επιτυχίας. 

Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας αν θέλεις και εσύ να ανακαλύψεις αν ο χώρος της γαστρονομίας μπορεί να σου προσφέρει την ονειρεμένη δουλειά που έχεις στο νου σου ή αν πιστεύεις ότι η φοίτησή σου στην CHEF D’ OEUVRE, μέσω της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης αλλά και των ευκαιριών που σου προσφέρει μέσω του Τμήματος Επαγγελματικής Αποκατάστασης, θα σε βοηθήσει να κατακτήσεις τους μαγειρικούς σου στόχους. Το ταξίδι για την ιδανική δουλειά μπορεί να ξεκινάει από ακριβώς εδώ!

Η CHEF D’ OEUVRE είναι η πρώτη εξειδικευμένη σχολή Γαστρονομίας που λειτούργησε στην Ελλάδα, η οποία πρωτοστατεί και ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τις συνεχείς διακρίσεις της.

Site Footer